TDO collaborated with artist James Bridle and Bold Tendencies Gallery to design a 150 sq m rooftop gallery pavilion to house a large, military-grade helikite balloon alongside space for the artists’ residency and talks.
       
     
 The scheme was delivered in 10 weeks from concept to opening night.
       
     
 Drawing on the influences on James’s work, the design developed out of researching large scale aeronautical shelters and rapidly deployable structures, from Zeppelin Hangers to Buckminster Fuller’s Dymaxion Shelter, leading the design towards appropriating industrial structures that were assembled on site in a matter of days.
       
     
 The design addresses the panoramic skyline view by channelling views vertically towards the Balloon in flight.
       
     
 The positioning of the three imposing circular structures creates a series of interlinked spaces framing views towards the skyline.
       
     
6TheRightToFlight_LR_S-35-1500px.jpg
       
     
7TheRightToFlight_LR_S-21-1500px.jpg
       
     
8TheRightToFlight_LR_S-47-1500px.jpg
       
     
9TheRightToFlight_LR_S-26-1500px.jpg
       
     
10TheRightToFlight_LR_S-44-1500px.jpg
       
     
TDO_1409_©BenBlossom_13.jpg
       
     
 The spaces between the corrugated walls emphasise the sky above.
       
     
 As part of the wider activity on this Peckham carpark rooftop, which is also home to Frank’s Bar, the installation was visited by thousands over the summer of 2014.
       
     
More about the project
       
     
 TDO collaborated with artist James Bridle and Bold Tendencies Gallery to design a 150 sq m rooftop gallery pavilion to house a large, military-grade helikite balloon alongside space for the artists’ residency and talks.
       
     

TDO collaborated with artist James Bridle and Bold Tendencies Gallery to design a 150 sq m rooftop gallery pavilion to house a large, military-grade helikite balloon alongside space for the artists’ residency and talks.

 The scheme was delivered in 10 weeks from concept to opening night.
       
     

The scheme was delivered in 10 weeks from concept to opening night.

 Drawing on the influences on James’s work, the design developed out of researching large scale aeronautical shelters and rapidly deployable structures, from Zeppelin Hangers to Buckminster Fuller’s Dymaxion Shelter, leading the design towards appropriating industrial structures that were assembled on site in a matter of days.
       
     

Drawing on the influences on James’s work, the design developed out of researching large scale aeronautical shelters and rapidly deployable structures, from Zeppelin Hangers to Buckminster Fuller’s Dymaxion Shelter, leading the design towards appropriating industrial structures that were assembled on site in a matter of days.

 The design addresses the panoramic skyline view by channelling views vertically towards the Balloon in flight.
       
     

The design addresses the panoramic skyline view by channelling views vertically towards the Balloon in flight.

 The positioning of the three imposing circular structures creates a series of interlinked spaces framing views towards the skyline.
       
     

The positioning of the three imposing circular structures creates a series of interlinked spaces framing views towards the skyline.

6TheRightToFlight_LR_S-35-1500px.jpg
       
     
7TheRightToFlight_LR_S-21-1500px.jpg
       
     
8TheRightToFlight_LR_S-47-1500px.jpg
       
     
9TheRightToFlight_LR_S-26-1500px.jpg
       
     
10TheRightToFlight_LR_S-44-1500px.jpg
       
     
TDO_1409_©BenBlossom_13.jpg
       
     
 The spaces between the corrugated walls emphasise the sky above.
       
     

The spaces between the corrugated walls emphasise the sky above.

 As part of the wider activity on this Peckham carpark rooftop, which is also home to Frank’s Bar, the installation was visited by thousands over the summer of 2014.
       
     

As part of the wider activity on this Peckham carpark rooftop, which is also home to Frank’s Bar, the installation was visited by thousands over the summer of 2014.

More about the project