Forest Pond House
       
     
 Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO.
       
     
 The design overlays the two functions to give a single diagram. This was shaped by the forest to give a form to the building.
       
     
 The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect. It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water.
       
     
 Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building’s environment, the design creates its dual functions.
       
     
 The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods. A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.
       
     
More about the project
       
     
Forest Pond House
       
     
Forest Pond House

Located in rural Hampshire, the Forest Pond House is both a space for meditation and a children’s den in the woods.

 Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO.
       
     

Cantilevering over the bank of a pond at the foot of a family garden, the timber frame structure is finished in plywood, glass and copper and was designed and built by TDO.

 The design overlays the two functions to give a single diagram. This was shaped by the forest to give a form to the building.
       
     

The design overlays the two functions to give a single diagram. This was shaped by the forest to give a form to the building.

 The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect. It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water.
       
     

The Forest Pond House combines contrasting surroundings and contrasting uses to striking effect. It nestles between the dark drama of the forest and the bright calm of the water.

 Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building’s environment, the design creates its dual functions.
       
     

Black, angular sides address the forest; light, curved surfaces and sheet glass address the pond. As well as mirroring the building’s environment, the design creates its dual functions.

 The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods. A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.
       
     

The dark elevations serve as blackboards for drawing in the woods. A rising floor and falling ceiling shrinks one corner down to the size of a child. The brighter end of the Forest Pond House, with its single source of light and bench looking onto the water, offers focus and a place for reflection.

More about the project
       
     
More about the project


AJ Small Projects 2013 (shortlist)

RIBA Awards 2013 (shortlist)

Architect's Journal
TDO builds children's den in the woods

Archdaily
Forest Pond House / TDO Architecture

Dezeen
The Forest Pond House by TDO

Photography by Ben Blossom