Old Church Street
       
     
OCS_Ext2_S_HR-1a-1500px.jpg
       
     
 The design responds to the elevational rhythm present in the street. This sets out a grid, within which differing scales of fenestration reflect the uses of the rooms inside:
       
     
 Legibility and contextual design were the key drivers behind the scheme. Old Church Street has a rich heritage of buildings built of their time. The principal street facing elevation is both a response to its context and an expression of the internal functions.
       
     
 Living areas have large prominent apertures compared with the more private areas of the house such as the master dressing room. Opening solid panels combine with fixed glazing to provide ventilation, security and privacy.
       
     
 The materials used are principally bronze and brick. The use of brick draws on the language of the street and its inherently rough nature is contrasted by the bronze, which is used to express details throughout the building in a precious and precise manner.
       
     
 The use of bronze continues into the interior, where the stairs and floor plate at ground level are pulled back from the boundary walls to give a sense of space and legibility at the moment of entry with long views through the building.
       
     
Stair detail _01-34027-1000px.jpg
       
     
 The staircase is cantilevered from the floor plates, allowing natural daylight to travel from a skylight at the top of the house deep into the lower ground level kitchen.
       
     
More about the project
       
     
Old Church Street
       
     
Old Church Street

The site for this mid-terrace house is the historic Old Church Street – on which Walter Gropius, Maxwell Fry and Serge Chermayeff contribute to the heritage.

OCS_Ext2_S_HR-1a-1500px.jpg
       
     
 The design responds to the elevational rhythm present in the street. This sets out a grid, within which differing scales of fenestration reflect the uses of the rooms inside:
       
     

The design responds to the elevational rhythm present in the street. This sets out a grid, within which differing scales of fenestration reflect the uses of the rooms inside:

 Legibility and contextual design were the key drivers behind the scheme. Old Church Street has a rich heritage of buildings built of their time. The principal street facing elevation is both a response to its context and an expression of the internal functions.
       
     

Legibility and contextual design were the key drivers behind the scheme. Old Church Street has a rich heritage of buildings built of their time. The principal street facing elevation is both a response to its context and an expression of the internal functions.

 Living areas have large prominent apertures compared with the more private areas of the house such as the master dressing room. Opening solid panels combine with fixed glazing to provide ventilation, security and privacy.
       
     

Living areas have large prominent apertures compared with the more private areas of the house such as the master dressing room. Opening solid panels combine with fixed glazing to provide ventilation, security and privacy.

 The materials used are principally bronze and brick. The use of brick draws on the language of the street and its inherently rough nature is contrasted by the bronze, which is used to express details throughout the building in a precious and precise manner.
       
     

The materials used are principally bronze and brick. The use of brick draws on the language of the street and its inherently rough nature is contrasted by the bronze, which is used to express details throughout the building in a precious and precise manner.

 The use of bronze continues into the interior, where the stairs and floor plate at ground level are pulled back from the boundary walls to give a sense of space and legibility at the moment of entry with long views through the building.
       
     

The use of bronze continues into the interior, where the stairs and floor plate at ground level are pulled back from the boundary walls to give a sense of space and legibility at the moment of entry with long views through the building.

Stair detail _01-34027-1000px.jpg
       
     
 The staircase is cantilevered from the floor plates, allowing natural daylight to travel from a skylight at the top of the house deep into the lower ground level kitchen.
       
     

The staircase is cantilevered from the floor plates, allowing natural daylight to travel from a skylight at the top of the house deep into the lower ground level kitchen.

More about the project
       
     
More about the project

Dezeen
TDO pairs brick and bronze for contemporary house on a historic London street

BD Online
Old Church Street Wins Approval

The Telegraph
The standout houses shortlisted for the RIBA London 2015 Awards

The Telegraph
A Beacon Of Modernity

Photography by Ben Blossom